Seminarium: Woda – główny regulator procesów ekologicznych i gospodarczych, 12 stycznia 2023 r.

Regionalny Ośrodek Enterprise Europe Network
przy Fundacji Rozwoju Przedsiębiorczości im. Prof. Jerzego Dietla

zaprasza na seminarium
z cyklu EEN na rzecz zrównoważonego rozwoju

Woda – główny regulator procesów ekologicznych i gospodarczych

dnia 12 stycznia 2023 r. w godz. 13-14.30

do siedziby Fundacji przy ul. Piotrkowskiej 86 w Łodzi
lub na transmisję on-line

W programie m.in.:

• Jak modyfikujemy cykl hydrologiczny i w jakim zakresie modyfikacje te wpływają na podstawowe procesy ekologiczne, ekonomiczne i społeczne?
  • Harmonizacja hydroinżynierii i ekohydrologicznych rozwiązań bliskich naturze dla poprawy efektywności,
  • Zmiana paradygmatu podstawą zrównoważonego rozwoju – Błękitno/Zielone miasto,
  • Odra – konieczność rozszerzenia monitoringu stanów ekosystemów wodnych o monitoring procesów – teleinformatyka,
  • Foresight społeczno-ekonomiczny i technologiczny podstawą  harmonizacji rozwoju gospodarczego  ze zwiększaniem potencjału środowiska,
  • Woda i bezpieczeństwo w  Międzyrządowym Programie Hydrologicznym UNESCO  i w  Europejskim programie „Water4All”.

Prelegent

Prof. dr hab. Maciej Zalewski – uznany w świecie ekspert w zakresie ekohydrologii. Założyciel i kierownik Katedry Ekologii Stosowanej, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego, dyrektor Europejskiego Regionalnego Centrum Ekohydrologii Polskiej Akademii Nauk w Łodzi.
Przewodniczący Naukowego Komitetu Doradczego programu UNESCO „Ecohydrology” (International Hydrological Programme, IHP). Twórca nowoczesnej koncepcji ekohydrologii stanowiącej podstawę do obecnie rozwijanej przez ONZ metodologii „Nature Based Solutions”. Wiceprzewodniczący międzynarodowego programu Water4All.

Udział bezpłatny po wcześniejszym zgłoszeniu.

Formularz zgłoszeniowy jest dostępny tutaj

tel. 42 630 36 67, e-mail: fundacja@frp.lodz.pl