Enterprise Europe Network wobec wojny w Ukrainie

Podjęto decyzję o wstrzymaniu dofinansowania i współpracy w Sieci EEN z organizacjami, instytucjami publicznymi i biznesowymi Federacji Rosyjskiej i Białorusi oraz o usunięciu wszystkich rosyjskich i białoruskich podmiotów z baz danych Sieci.
EISMEA, Agencja zarządzająca Siecią EEN, powołała Grupę Roboczą – ad hoc Task Force on Ukraine (UTF), w skład której weszli partnerzy z krajów sąsiadujących z Ukrainą (Rumunia, Polska, Węgry),
z krajów bałtyckich (Łotwa, Litwa, Estonia) oraz z Niemiec, Włoch i Francji. Z inicjatywy grupy utworzono platformę EEN Supply Chain Resilience (SCR) jako miejsce do poszukiwania nowych dostawców i odbiorców dla firm, których łańcuchy dostaw uległy zakłóceniu w wyniku wojny w Ukrainie. Koordynatorem platformy, jest partner z Wilna (Lithuanian Innovation Centre).

Rejestracja jest bezpłatna. Zgłoszenia ofert kooperacji dla małych i średnich firm poprzez stronę:

Ponadto Europejska Platforma Współpracy Klastrów (European Cluster Cooperation Platform – ECCP) udostępniła narzędzie do pomocy humanitarnej dla Ukrainy:

ECCP planuje zorganizowanie warsztatu i wirtualnych spotkań kooperacyjnych dla firm z państw rozszerzonego regionu bałtyckiego (Polska, Łotwa, Litwa, Estonia, Dania, Szwecja i Finlandia), reprezentujących następujące branże: rolno-spożywczą, budowlaną, cyfrową, samochodową, tworzyw sztucznych, drzewną, technologii laserowych i solarnych. Termin : 26 – 27 kwietnia 2022r. Szczegóły ukażą się wkrótce na stronie internetowej platformy.

ECCP przy współpracy z Enterprise Europe Network i Komisją Europejską uruchomiła badanie dot. zaburzeń w łańcuchach dostaw ze względu na aktualną sytuację geopolityczną. W krótkiej ankiecie firma może podać źródła zaburzeń oraz zaproponować możliwe rozwiązania. Wyniki badania zostaną przedstawione społeczności biznesowej Unii Europejskiej. Ankieta dostępna jest pod linkiem: