Różowy październik – Miesiąc Świadomości Raka Piersi

Od 1985 r. na całym świecie październik jest miesiącem walki z rakiem piersi poprzez  zwiększenie świadomości na temat tej choroby (Breast Cancer Awareness  Month). Rozmaite akcje i inicjatywy rozpowszechniają informacje dotyczące profilaktyki, diagnostyki i możliwości leczenia tego nowotworu. Europejski Dzień Walki z Rakiem Piersi przypada 15 października. Jego symbolem jest różowa wstążka.

Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem u kobiet na świecie (25%) i najczęstszą przyczyną zgonu (14%). Jest też najczęściej występującym nowotworem złośliwym wśród kobiet w Polsce. Według Krajowego Rejestru Nowotworów w 2020 r. liczba zachorowań przekroczyła 24tys. przypadków rocznie, wzrastając w ciągu ostatnich 20 lat o około 10 tys. Na największe ryzyko zachorowania są narażone kobiety w wieku 50-69 lat. Dla skutecznego przeciwdziałania rozwojowi zaawansowanego nowotworu piersi istotna jest diagnostyka i jak najwcześniejsze wykrycie – poprzez regularne samobadanie piersi, badania mammograficzne, badania USG. Rak piersi może występować także u mężczyzn. Stanowi około 1% wszystkich nowotworów złośliwych piersi i mniej niż 1% nowotworów złośliwych u mężczyzn.

Najbardziej agresywnym typem raka piersi jest potrójnie ujemny rak piersi (TNBC – triple negative breast cancer), który wykazuje brak receptorów steroidowych — estrogenowego i progesteronowego — oraz nadekspresji receptora ludzkiego czynnika naskórkowego typu 2 — HER-2. Dotyczy ok. 10-15% wszystkich pacjentek. Tradycyjne metody leczenia raka piersi obejmują radioterapię, chemioterapię lub/i zabieg chirurgiczny. Możliwość leczenia TNBC za pomocą tzw. terapii celowanych jest jak dotąd ograniczona. Jednak nieustannie podejmowane są badania nad znalezieniem nowych rozwiązań i terapii. Prof. Siyuan Zhang  z Uniwersytetu Notre Dame (USA) wykazał, że jeden z rodzajów leków celowanych stosowany w leczeniu innych rodzajów raka piersi, w połączeniu z jeszcze innym lekiem przeciwnowotworowym zatwierdzonym przez FDA (amerykańska Agencja Leków i Żywności), zabija komórki TNBC.

Katedra Biofizyki Ogólnej Uniwersytetu Łódzkiego od lat podejmuje badania dotyczące wyzwań społecznych – walki z chorobami neurodegeneracyjnymi i cywilizacyjnymi. Ostatnio pozyskała dofinansowanie na międzynarodowy projekt Nanocząstki w terapii potrójnie ujemnego raka piersi z Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej – program CANALETTO (wspólne projekty badawcze między Polską a Włochami).

Więcej informacji: