Webinarium nt. bezpieczeństwa żywności – 2.04.2020 r.

Ośrodek Enterprise Europe network przy Fundacji Rozwoju Przedsiębiorczości informuje o webinarium/debacie

Jak zachować najwyższe standardy jakości i kontroli w czasach pandemii koronawirusa
(How to Maintain Highest Quality Standards and Controls in Times of the Coronavirus Pandemic – The Italian Experience)

organizowanej przez SME Connect.

Żywność może zostać zanieczyszczona podczas zbiorów, uboju, przetwarzania, przechowywania, dystrybucji, transportu. Brak zachowania standardów higienicznych i kontrolnych w tych procesach może prowadzić do przenoszenia chorób, a w skrajnych przypadkach zagrozić życiu pracowników i konsumentów.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ściśle monitoruje sytuację epidemii COVID-19. Obecnie nie ma dowodów na to, że żywność jest  drogą przenoszenia koronawirusa. Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control, https://www.ecdc.europa.eu/) stwierdziło, że nawet jeśli w Chinach zwierzęta były źródłem początkowej infekcji, wirus rozprzestrzenia się z człowieka na człowieka drogą kropelkową.

Przedmiotem debaty będą potrzeby działań z strony decydentów/administracji i oraz w przedsiębiorstwach, od MŚP po duże globalne firmy, aby w czasach pandemii produkować artykuły spożywcze zgodnie z najwyższymi standardami higienicznymi, chronić pracowników przed ryzykiem zarażenia koronawirusem,  promować zachowania zapewniające ochronę konsumentów.

Więcej informacji:
http://www.smeconnect.eu/wp-content/uploads/2020/03/Programme-Food-Safety-How-to-Maintain-Highest-Quality-Standards-and-Controls-in-Times-of-the-Coronavirus-Pandemic-The-Italian-Experience-1.pdf

Zgłoszenia: https://zoom.us/webinar/register/WN_Etq83xEKSlSMCD1RPRefcQ