Ośrodek Enterprise Europe network przy Fundacji Rozwoju Przedsiębiorczości informuje o webinarium/debacie
Jak zachować najwyższe standardy jakości i kontroli w czasach pandemii koronawirusa
(How to Maintain Highest Quality Standards and Controls in Times of the Coronavirus Pandemic – The Italian Experience)
organizowanej przez SME Connect.
Żywność może zostać zanieczyszczona podczas zbiorów, uboju, przetwarzania, przechowywania, dystrybucji, transportu. Brak zachowania standardów higienicznych i kontrolnych w tych procesach może prowadzić do przenoszenia chorób, a w skrajnych przypadkach zagrozić życiu pracowników i konsumentów.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ściśle monitoruje sytuację epidemii COVID-19. Obecnie nie ma dowodów na to, że żywność jest drogą przenoszenia koronawirusa. Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control, https://www.ecdc.europa.eu/) stwierdziło, że nawet jeśli w Chinach zwierzęta były źródłem początkowej infekcji, wirus rozprzestrzenia się z człowieka na człowieka drogą kropelkową.
Przedmiotem debaty będą potrzeby działań z strony decydentów/administracji i oraz w przedsiębiorstwach, od MŚP po duże globalne firmy, aby w czasach pandemii produkować artykuły spożywcze zgodnie z najwyższymi standardami higienicznymi, chronić pracowników przed ryzykiem zarażenia koronawirusem, promować zachowania zapewniające ochronę konsumentów.
Zgłoszenia: https://zoom.us/webinar/register/WN_Etq83xEKSlSMCD1RPRefcQ