Informacja 5/2016

Data publikacji: 8.06.2016

wyprodukowane przez zespół Grupy Tematycznej EU Research naszej Sieci:

Horizon 2020 – be on time!

Who should apply for SMEs Instrument?

Enterprise Europe Network supports SMEs in Horizon 2020

How SMEs benefit from Horizon 2020?

Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje społeczne dotyczące dotychczasowego działania programu Horyzont 2020 oraz programu Euratom.

Ankiety można wypełnić do 15 stycznia 2015 r.

H2020: http://ec.europa.eu/research/consultations/interim_h2020_2016/consultation_en.htm

Euratom: http://ec.europa.eu/research/consultations/euratom_rt_programme/consultation_en.htm

Komisja Europejska ogłosiła konsultacje społeczne – okresową ocenę Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT). Ich celem jest poznanie opinii interesariuszy oraz społeczeństwa na temat działalności EIT do tej pory oraz oczekiwanych przyszłych zamierzeń.

Swoją opinię mogą wyrazić obywatele, prywatne i publiczne podmioty, JST, ministerstwa, instytucje zainteresowane innowacjami, działające w Unii Europejskiej i poza nią.

Opinie można zgłaszać do 14 listopada 2016 r.

Więcej informacji: http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/more_info/consultations/european-institute-innovation-technology_en.htm

Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT)
EIT jest niezależnym organem UE. Działa na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 294/2008 z dnia 11 marca 2008 r. Ma na celu wspieranie integracji, synergii i współpracy między trójkątem wiedzy, tj. szkolnictwem wyższym, badaniami i innowacjami. Pozwala tworzyć dynamiczne partnerstwa przy współudziale wielu krajów, tzw. wspólnoty wiedzy i innowacji.

Druga edycja konkursu Teaming for Excellence Phase1 jest adresowana do instytucji naukowych, które tworzą konsorcja z zagranicznymi ośrodkami. Teaming for Excellence jest jedną ze ścieżek programu Horyzont 2020: Upowszechnianie doskonałości, poszerzanie uczestnictwa (Spreading Excellence and Widening Participation).

Teaming ma na celu powstanie nowych centrów doskonałości oraz wzmocnienie potencjału już istniejących, poprzez współpracę w konsorcjach z najlepszymi europejskimi ośrodkami. Beneficjenci programu Teaming (Faza 1) mogą uzyskać do 0,4 miliona euro na przygotowanie w ciągu 12 miesięcy szczegółowego biznesplanu. Opracowany dokument określi obszar, zakres i sposób funkcjonowania centrum doskonałości. Szczególnie istotne jest uwzględnienie zagranicznej współpracy i zapewnienie jej kontynuowania po zakończeniu projektu.

Termin składania wniosków: 15 listopada 2016 r.

WIDESPREAD-04-2017 - Teaming Phase 1

To tytuł kolejnej publikacji Krajowego Punktu Kontaktowego Programów Ramowych UE, wydanej w październiku 2016 r. Prezentuje rezultaty po 274 zakończonych konkursach między 13 grudnia 2013 r. i 30 września 2016 r.

"…W 274 konkursach złożono 343 236 wniosków projektowych. 330 463 z nich przeszły pozytywnie wstępną ocenę formalną KE (eligible proposals) w konkursach jedno- i dwuetapowych. W przygotowaniu tych wniosków uczestniczyło 71 018 wnioskodawców ze 189 krajów całego świata. W wyniku przeprowadzonej oceny KE podpisała umowy Grant Agreements (GA) z 16 645 podmiotami ze 132 krajów (28 z UE, 9 z krajów stowarzyszonych, 5 z krajów kandydujących i 90 z krajów trzecich) na dofinansowanie w wysokości 20,27 mld€ 10 965 projektów. 2036 polskich organizacji uczestniczyło w przygotowaniu 5447 wniosków projektowych, w tym 1975 wniosków o koordynacje. W wyniku przeprowadzonej ewaluacji wniosków 373 organizacje z Polski podpisało GA dla 598 projektów, w tym 107 koordynacji z dofinansowaniem łącznym 180,9 mln€…." (fragment wstępu)

Publikacja jest dostępna na stronie KPK: http://www.kpk.gov.pl/wp-content/uploads/2016/11/Statystyki-uczestnictwa-Polski-w-PR-H2020-Raport-skrocony-po-274-konkursach.pdf

Agencja EASME opublikowała odpowiedzi na trzy proste pytania, które mogą być pomocne dla aplikujących o finansowanie innowacyjnych pomysłów poprzez Instrument MŚP.

Pytanie pierwsze: Co sprzedajesz?

W prosty sposób przedstaw swoją firmę i jej produkty. Pamiętaj, ten kto będzie słuchał, musi zrozumieć w ciągu kilku sekund, o czym mówisz.

Pytanie drugie: Kim są Twoi klienci?

Jeśli dobrze opiszesz swój produkt i właściwie określisz grupę odbiorców, to jest duża szansa, że pojawi się ktoś, kto uzna, że to co oferujesz, jest niesamowite i warto w to zainwestować.

Pytanie trzecie: Dlaczego inni mieliby za to płacić?

Jeśli przekonałeś ludzi do swojego produktu, to teraz jest czas na sprawdzian. Twoja oferta będzie weryfikowana. Pamiętaj, aby odpowiedź była krótka i jasna.

Więcej: https://ec.europa.eu/easme/en/print/9633

Małe i średnie przedsiębiorstwa produkcyjne mogą aplikować o korzystanie z infrastruktury HPC (High-performance computing), aby testować swoje innowacyjne rozwiązania w chmurze i w ten sposób rozwijać/umacniać swoją pozycję na globalnym rynku.

Termin zgłaszania wniosków: 7 grudnia 2015 r.

Więcej informacji:

EIT Digital to wiodąca europejska cyfrowa platforma edukacyjna w dziedzinie innowacji i przedsiębiorczości, która ma na celu cyfrową transformację Europy. Została powołana w 2010 r. przez Komisję Europejską.

W ciągu najbliższych trzech lat program zakłada pomoc dla 200 start-upów oferujących innowacyjne produkty lub usługi, 150 mln euro na rozwój firm, wykształcenie 3,5 tys. młodych naukowców (studia II i III stopnia), zorganizowanie kursów online dla 100 tys. osób. Willem Jonker, szef EIT Digital zapowiedział, że plany dotyczą głównie sfery przemysłu, wsparcia tzw. inteligentnych miast, e-zdrowia i samopoczucia społecznego, innowacji w zakresie programów zdrowotnych, cyfrowej infrastruktury czyli projektów inwestujących np. w rozwój szerokopasmowego internetu czy sztucznej inteligencji. Innowacje będą generowane za pośrednictwem m.in. inkubatorów przedsiębiorczości, budowania kontaktów biznesowych i promowania biznesów, przyspieszania innowacyjności oraz rozwoju europejskiego kapitału ludzkiego poprzez wyłuskiwanie, wspieranie i szkolenie talentów.

Polska po raz pierwszy weźmie udział w programie wspierania innowacji EIT Digital. Partnerem EIT Digital w Polsce został fundusz HardGamma Ventures w Warszawie.

Więcej informacji: http://www.eitdigital.eu

Instytucje sfery B+R oraz organizacje finansujące badania mogą się ubiegać o przyznanie przez Komisję Europejską logo HR Excellence in Research. Jest to jednen z instrumentów strategii KE Human Resources Strategy for Reacherchers dla poprawy atrakcyjności i warunków pracy europejskich naukowców. Warunkiem uzyskania logo jest wdrożenie Europejskiej Karty Naukowca i Kodeksu Postępowania przy rekrutacji pracowników naukowych.

Procedura przebiega następująco:

1. Przeprowadzenie oceny wewnętrznej w instytucji, aby ocenić, w jakim stopniu jej działanie jest spójne z Kartą i Kodeksem. Pomocna jest przy tym tabela/ankieta Template for internal analysis, opracowana przez Komisję Europejską.
  2. W oparciu o wnioski z analizy przygotowanie strategii HR i planu działań eliminujących braki/niedociągnięcia w środowisku pracy naukowej i procesie rekrutacji pracowników naukowych.
  3. Przesłanie strategii i planu działań do Komisji Europejskiej na adres: RTD-CHARTER@ec.europa.eu w terminie 1 – 15 listopada 2016 r. KE oceni je w ciągu 3 miesięcy.
  4. Po akceptacji strategii i planu działań KE przyznaje logo HR Excellence in Research.

Europejskie logo HR Excellence in Research uzyskało 30 polskich instytucji.

Od stycznia 2017 r. Komisja Europejska wprowadzi nowe zasady i procedurę przyznawania HR Excellence in Research. Przewidują one m.in. określone terminy wdrożenia zasad Karty i Kodeksu, ocenę postępu prac przez zagranicznych ekspertów, obowiązkowe formularza do wypełnienia ze szczegółowymi opisami procedur i działań.