Informacja 6/2013

Data publikacji: 4.05.2013

Paricipant Portal jest elektronicznym zbiorem informacji o europejskich programach i projektach badawczych i innowacyjnych. Umożliwia zarządzanie wnioskami/projektami w całym ich cyklu, m.in.:

• zarejestrowanie swojej instytucji i aktualizowanie jej danych,
  • wyszukiwanie ogłoszeń o konkursach i składanie wniosku o dofinansowanie,
  • przeglądanie informacji o projektach, negocjowanie umowy o dofinansowanie, wprowadzanie zmian/uzupełnień, składanie finansowych i merytorycznych raportów i sprawozdań,
  • zgłaszanie się do bazy niezależnych ekspertów w dziedzinie badań i innowacji.

Obecnie portal dotyczy głównie 7 Programu Ramowego. Będzie rozszerzany na inne programy obszaru badań i innowacji.

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju ogłosiło pierwszy konkurs w programie Innolot. Ten program sektorowy dofinansuje badania naukowe i prace rozwojowe nad innowacjami w przemyśle lotniczym. Program jest rezultatem porozumienia zawartego pomiędzy NCBiR a grupą stowarzyszeń firm lotniczych, reprezentujących Polską Platformę Technologiczną Lotnictwa.

Budżet programu: 500 mln zł, z czego 60% pochodzi ze środków NCBiR, a 40% ze stowarzyszeń firm lotniczych. Budżet pierwszego konkursu: 300 mln zł.

Termin składania wniosków: od 15 maja do 13 lipca 2013 r.

Więcej informacji: Narodowe Centrum Badań i Rozwoju
Armen Jaworski, Koordynator Programu
e-mail:Armen.Jaworski@ncbr.gov.pl
tel. 22 39 07 136 Jakub Murawski
e-mail:Jakub.Murawski@ncbr.gov.pl

Newsletter programu Innolot: http://www.ncbir.pl/newsletter/.

Konkurs został ogłoszony przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Dotyczy badań naukowych i prac rozwojowych oraz działań przygotowujących do ich wdrożenia w dziedzinie innowacyjnej medycyny. Program Innomed jest rezultatem porozumienia zawartego pomiędzy Narodowym Centrum Badań i Rozwoju, a grupą przedsiębiorstw stowarzyszonych w Polskiej Platformie Technologicznej Innowacyjnej Medycyny.

Cele programu to poprawa dostępności do produktów medycznych zaawansowanych technologii dla chorych w Polsce poprzez zwiększenie liczby opracowań i wdrożonych innowacyjnych technologii oraz wzmocnienie współpracy pomiędzy grupami naukowymi dysponującymi know-how i infrastrukturą badawczą a działaniami B+R firm farmaceutycznych.

Wnioskodawcy
  • konsorcja naukowo-przemysłowe (z udziałem organizacji badawczej - jednostki naukowej niebędącej przedsiębiorcą oraz przedsiębiorcy)
  • przedsiębiorcy (mikro, mali, średni i duzi)

Jeden wnioskodawca może złożyć w konkursie 2 wnioski.

Działania w projekcie
  • badania przemysłowe
  • prace rozwojowe
  • prace przygotowawcze do wdrożenia (w szczególności dokumentacja wdrożeniowa, zabezpieczenie praw własności przemysłowej, testy, certyfikaty, badania rynku)
Czas realizacji projektu do 5 lat

Budżet programu: 300 mln zł (195 mln z budżetu NCBR, 105 mln wkład własny przedsiębiorców – wykonawców projektów), dofinansowanie projektu: 1 – 10 mln zł.

Termin składania wniosków: od 10 maja do 8 lipca 2013 r.

Więcej informacji:
Narodowe Centrum Badań i Rozwoju
Aleksandra Mościcka-Studzińska, Koordynator Programu
e-mail:aleksandra.moscicka@ncbr.gov.pl

Konkursy">Terminy przyjmowania wniosków">
OPUS
konkurs na projekty badawcze, w tym finansowanie zakupu lub wytworzenia aparatury naukowo-badawczej, niezbędnej do realizacji tych projektów

PRELUDIUM
konkursy na projekty badawcze realizowane przez osoby rozpoczynające karierę naukową nieposiadające stopnia naukowego doktora

SONATA
konkurs na projekty badawcze mające na celu stworzenie unikatowego warsztatu naukowego, realizowane przez osoby rozpoczynające karierę naukową posiadające stopień naukowy doktora

SONATA BIS
konkurs na projekty badawcze mające na celu powołanie nowego zespołu naukowego, realizowane przez osoby posiadające stopień naukowy lub tytuł naukowy, które uzyskały stopień naukowy doktora w okresie od 2 do 12 lat przed rokiem wystąpienia z wnioskiem
HARMONIA
konkurs na projekty realizowane we współpracy międzynarodowej
MAESTRO
konkurs dla doświadczonych naukowców na projekty badawcze mające na celu realizację pionierskich badań naukowych, w tym interdyscyplinarnych, ważnych dla rozwoju nauki, wykraczających poza dotychczasowy stan wiedzy, których efektem mogą być odkrycia naukowe
FUGA
konkurs na staże po uzyskaniu stopnia naukowego doktora
ETIUDA
konkurs na stypendia doktorskie
SYMFONIA
konkurs na projekty międzydziedzinowe
15.XII.2013 – 15.III.2014

Więcej informacji na temat warunków stawianych wnioskodawcom, kryteriów, jakie powinny spełniać projekty, ogłoszenia o konkursach i instrukcje przygotowania wniosków o dofinansowanie na stronie internetowej: http://www.ncn.gov.pl/finansowanie-nauki/konkursy.

Inicjatywa Narodowego Centrum Badań i Rozwoju BRIdgeinfo dostarcza osobom zaangażowanym w proces komercjalizacji wyników prac nadawczo-rozwojowych informacje o praktycznych aspektach komercjalizacji, w tym o zagadnieniach prawno-organizacyjnych dotyczących ochrony, dysponowania i zarządzania własnością intelektualną.

Pierwsza publikacja BRIdgeinfo to poradnik Komercjalizacja B+R dla praktyków (ISBN: 978-83-936422-0-5, dostępna do pobrania (bezpłatnie): http://www.bridge.gov.pl/publikacje/komercjalizacja-br-2013.

Na stronie internetowej www.kpk.gov.pl jest zamieszczona tabela z zestawieniem konkursów 7. Programu Ramowego (stan na 18 kwietnia 2013 r.). Tabela zawiera następujące informacje: obszar 7.PR, identyfikator konkursu z linkiem do dokumentacji, datę ogłoszenia, termin składania wniosków, budżet, uwagi dodatkowe.

28 czerwca 2013 r. upływa termin składania przez przedsiębiorców wniosków o refundację kosztów na przygotowanie projektu w międzynarodowym programie innowacyjnym, w którym pełnią rolę koordynatora lub partnera. Warunkiem refundacji kosztów jest pozytywna ocena formalna projektu.

Wnioski przyjmuje Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości.

Więcej informacji: www parp.gov.pl oraz w informacji nr 4/2013.

Nr 5 (131) Maj 2013