Banner EEN


http://een.ec.europa.eu

312871(1345042)

Ankieta Komisji Europejskiej nt. środków ochrony roślin i pozostałości pestycydów

Data publikacji: 2017-12-21

Celem niniejszej ankiety jest zebranie poglądów mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) na temat prawodawstwa UE w zakresie pestycydów (rozporządzenie (WE) nr 1107/2009) oraz pozostałości pestycydów (rozporządzenie (WE) nr 396/2005). W szczególności ma ona na celu zebranie informacji na temat funkcjonowania obowiązujących przepisów dotyczących zatwierdzania substancji czynnych, udzielania zezwoleń na pestycydy oraz ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów. Wyniki konsultacji są kluczowe dla określenia wpływu obowiązujących przepisów na MŚP i zostaną wykorzystane do oceny, w jakim zakresie obecne przepisy spełniają swoje zadanie, oraz do przygotowania odpowiednich rozwiązań politycznych, w tym potencjalnych przyszłych zmian w przepisach.

Pestycydy to środki wykorzystywane głównie w rolnictwie w celu ochrony roślin przed owadami, chwastami, grzybami itd. Głównym elementem składowym pestycydu jest tzw. substancja czynna. Podobnie jak w przypadku leków stosowanych w leczeniu chorób u ludzi substancja czynna w pestycydzie to kluczowy składnik zapewniający uzyskanie pożądanego skutku. Substancja czynna może być pochodzenia chemicznego lub (mikro-) biologicznego. Od 2011 r. przepisy dotyczące zatwierdzania substancji czynnych oraz wprowadzania pestycydów do obrotu regulowane są rozporządzeniem (WE) nr 1107/2009 („rozporządzenie w sprawie pestycydów”). Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie internetowej Komisji Europejskiej poświęconej pestycydom.

Najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (NDP) to ilość pestycydu, jaka zgodnie z prawem może znajdować się w danym produkcie. Przepisy dotyczące ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w UE zostały uregulowane i zharmonizowane rozporządzeniem (WE) nr 396/2005 („rozporządzenie w sprawie pozostałości pestycydów”), które weszło w życie w 2008 r. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie internetowej Komisji Europejskiej poświęconej pozostałościom pestycydów.

We wdrażanie przepisów zawartych w rozporządzeniach w sprawie pestycydów oraz pozostałości pestycydów zaangażowanych jest kilka organów: państwa członkowskie UE, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Komisja Europejska. Proces wprowadzania pestycydów do obrotu odbywa się w dwóch etapach: Pierwszym krokiem jest zatwierdzenie na poziomie UE danej substancji czynnej. Następnie producent pestycydu zawierającego zatwierdzoną substancję czynną może złożyć wniosek o udzielenie zezwolenia na dopuszczenie danego produktu do obrotu w poszczególnych państwach członkowskich. W stosownych przypadkach na poziomie UE równolegle ustalane są najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla danego pestycydu. W przypadku roślin uprawianych poza UE najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ustalane są na wniosek kraju wywozu.

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów są w pełni zharmonizowane i ustalane na poziomie europejskim. W ustalanie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w danym produkcie spożywczym zaangażowane są oceniające państwo członkowskie, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Komisja Europejska.

Niniejsza ankieta dla MŚP jest częścią szerszej strategii konsultacji, która obejmuje konsultacje publiczne mające na celu zebranie opinii obywateli, a także dwie ukierunkowane ankiety stworzone w celu zebrania opinii organizacji zainteresowanych stron oraz organów państw członkowskich.

Dalsze informacje na temat strategii konsultacji, a także linki do ankiet dla zainteresowanych stron znajdują się na specjalnej stronie internetowej Komisji Europejskiej. Odpowiedzi udzielone w ankietach zostaną uwzględnione podczas przygotowywania sporządzonego przez Komisję Europejską dokumentu roboczego służb Komisji, w którym zostaną przedstawione wyniki oceny REFIT.

Ankieta jest anonimowa. Można ją pobrać tutaj

Wypełnione ankiety proszę odesłać na adres: k.kucharski@frp.lodz.pl do dnia 15 stycznia 2018 r.