III Forum Inwestorów i Eksporterów. W centrum Polski, w centrum Europy, Łódź, 29 listopada 2017 r.

Data publikacji: 2017-11-20

Forum, organizowane przez Departament ds. Przedsiębiorczości Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego (Centrum Obsługi Inwestorów i Eksporterów), będzie wydarzeniem towarzyszącym Targom Logistyki Magazynowej INTRALOMAG. Oba wydarzenia odbędą się w hali Expo-Łódź przy al. Politechniki 4 w Łodzi.

Program III. FIiE będzie poruszał zagadnienia ważne dla firm planujących ekspansję zagraniczną, a także regionów – mowa będzie m.in. o różnorodnych instrumentach wsparcia eksportu, jak i sposobach przyciągania bezpośrednich inwestycji zagranicznych.

Tematem wiodącym tegorocznej edycji jest wymiana handlowa i możliwości inwestycyjne w krajach Ameryki Łacińskiej (ze szczególnym uwzględnieniem: Argentyny, Brazylii, Chile, Kolumbii, Kostaryki, Meksyku i Peru). Zagadnienia te omówią m.in.: Pan Javier Sánchez, ekspert ds. Ameryki Łacińskiej w European and Latin American Business Services oraz przedstawiciel MSZ; swoimi doświadczeniami we współpracy gospodarczej z krajami Ameryki Łacińskiej podzielą się także przedsiębiorcy.

Radca Handlowy Ambasady Kanady w Polsce zaprezentuje uwarunkowania współpracy gospodarczej z Kanadą, zwłaszcza w kontekście Kompleksowej Umowy Gospodarczo-Handlowej pomiędzy Unią Europejską a Kanadą (CETA).

W części Forum poświęconej przyciąganiu bezpośrednich inwestycji zagranicznych do Polski prof. dr hab. Hanna Godlewska-Majkowska ze Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie przedstawi wnioski z najnowszego raportu dotyczącego atrakcyjności inwestycyjnych regionów Polski. Omówione zostaną również dobre i złe praktyki w procesie pozyskiwania inwestycji.

W sesji Mixer ekspertów: Instrumenty wsparcia eksportu wystąpią przedstawiciele Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości oraz regionalnego Ośrodka Enterprise Europe Network przy Fundacji Rozwoju Przedsiębiorczości.

Forum jest wydarzeniem otwartym dla przedsiębiorców i samorządowców z kraju i zagranicy. Uczestnictwo jest bezpłatne.

Więcej informacji o Forum znajduje się na stronie: www.fiie2017.pl

Osoby zainteresowane uczestnictwem w Forum proszone są o rejestrację na stronie: http://www.targi.lodz.pl/fiie-formularz-2017/