XX edycja konkursu Polski Produkt Przyszłości

Data publikacji: 2017-09-13

Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości i Narodowe Centrum Badań i Rozwoju zapraszają do udziału w jubileuszowej XX edycji konkursu Polski Produkt Przyszłości. Laureaci mogą uzyskać grant do 100 tys. zł z przeznaczeniem na rozwój, promocję lub umiędzynarodowienie produktu. Celem konkursu jest rozwój firmy, promocja i umiędzynarodowienie najbardziej innowacyjnych produktów i technologii wytworzonych w Polsce.

W dziewiętnastoletniej historii konkursu zgłoszono ponad 800 innowacyjnych projektów. Były to nowości z różnych obszarów techniki, m. in. z branży medycznej, farmaceutycznej, elektronicznej, chemicznej. Kapituła konkursu nagrodziła dotychczas 49 projektów, a ponad 100 przyznała wyróżnienia.

Uczestnikami konkursu mogą być jednostki naukowe, przedsiębiorcy i konsorcja jednostek naukowych z przedsiębiorcami, prowadzące działalność na terenie kraju. Warunkiem przystąpienia jest przedstawienie nowego, innowacyjnego produktu (wyrobu lub technologii) w jednej z trzech kategorii:

• produkt przyszłości jednostki naukowej,
  • produkt przyszłości przedsiębiorcy,
  • produkt przyszłości wspólny jednostki naukowej i przedsiębiorcy.

Do konkursu mogą zostać zgłoszone produkty, które:

• zostały doprowadzone co najmniej do etapu prac wdrożeniowych (produkt niewdrożony), albo
  • zostały wdrożone do produkcji maksymalnie 24 miesiące przed dniem złożenia wniosku konkursowego (produkt wdrożony).

W każdej kategorii przyznawana jest jedna nagroda oraz maksymalnie cztery wyróżnienia. Termin składania wniosków mija 6 października br. o godz. 16.30.

Więcej informacji na stronie: